Το επόμενο διάστημα το πρώτο ιδιωτικό Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών

Το επόμενο διάστημα το πρώτο ιδιωτικό Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών

Το πρώτο ιδιωτικό Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ) στην Ελλάδα, θα λειτουργήσει στην περιοχή της Ριτσώνας στον δήμο Χαλκίδας

  

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης, κ. Αντώνιος Αλακιώτης, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα, ανέφερε ότι μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου  2019 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το πρώτο αποτεφρωτήριο νεκρών στην χώρα μας που έχει καθυστερήσει, μιας και η νομοθεσία έχει ψηφιστεί τα τελευταία χρόνια χωρίς ωστόσο κάποιος να αναλαμβάνει την υλοποίηση του έργου.

Όπως τόνισε ο  κ. Αλακιώτης, η πρωτοβουλία για την υλοποίηση του εγχειρήματος είναι καθαρά ιδιωτική, και η άδεια για το Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ) είχε δοθεί το 2018 στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, και η περιβαλλοντική αδειοδότηση χορηγήθηκε το περασμένο καλοκαίρι του 2019 με τη μορφή της υπαγωγής σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ).

Οι εργασίες για τη δημιουργία της εγκατάστασης βρίσκονται στο τελικό στάδιο, ενώ το κτίριο αλλά και ο εξοπλισμός που θα χρησιμοποιείται συμμορφώνονται με τα πρότυπα των ευρωπαϊκών κέντρων αποτέφρωσης νεκρών.

Τέλος στην αδειοδότηση αποσαφηνίζεται ο τρόπος που θα πρέπει να μεταφέρεται εκεί η σορός έως ότου καταλήξει στη φωτιά.

Αναλυτικά η διαδικασία της παραλαβής της σορού μέχρι την ώρα που θα παραδοθεί στη φωτιά αλλά και η συνέχεια είναι η εξής:

Η σορός μεταφέρεται στο ΚΑΝ και από τη γραμματεία παραλαμβάνεται η άδεια αποτέφρωσης του δήμου (αντίστοιχη της άδειας ταφής)

Η γραμματεία του ΚΑΝ καταχωρίζει στο επίσημο θεωρημένο και αριθμημένο βιβλίο αποτεφρώσεων εξαψήφιο αριθμό αποτέφρωσης, ο οποίος χαράσσεται στο ειδικό πυρίμαχο αντικείμενο (πλακάκι) που τοποθετείται εντός του φέρετρου

Ο ίδιος αυτός αριθμός αναγράφεται μαζί με το όνομα του νεκρού επάνω στην τεφροδόχο και αναφέρεται στο πιστοποιητικό αποτέφρωσης που εκδίδει το ΚΑΝ εις διπλούν για κάθε αποτέφρωση. Το ένα αντίγραφο του πιστοποιητικού αποτέφρωσης παραδίδεται στην οικογένεια του θανόντος και το άλλο αποστέλλεται στον αρμόδιο ΟΤΑ

Η γραμματεία ενημερώνει για την ημέρα και ώρα που πρόκειται να γίνει η αποτέφρωση, προκειμένου να ρυθμιστούν από τους οικείους του θανόντος τυχόν θέματα οργάνωσης τελετής και να παραστούν, αν το επιθυμούν, για να παρακολουθήσουν τη διαδικασία της αποτέφρωσης

Η σορός φυλάσσεται από την παραλαβή της και μέχρι την αποτέφρωση σε ειδικό ψυκτικό θάλαμο.

Πριν από την αποτέφρωση οι συγγενείς μπορούν να δουν για τελευταία φορά τη σορό, πριν από την είσοδό της στον αποτεφρωτήρα, και στη συνέχεια να παραστούν και να παρακολουθήσουν τη διαδικασία εισόδου του φέρετρου στον θάλαμο αποτέφρωσης.

Από την είσοδο του φέρετρου στον θάλαμο αποτέφρωσης οι τεχνικοί του ΚΑΝ παρακολουθούν μέσω ηλεκτρονικού εξοπλισμού τη διαδικασία αποτέφρωσης και μετά τον προγραμματισμένο χρόνο συλλέγουν τα υπολείμματα της αποτέφρωσης, τα οποία κονιορτοποιούν με ειδικό μηχάνημα.

Το προϊόν της κονιορτοποίησης μαζί με το ειδικό πυρίμαχο αντικείμενο που συνόδευε τη σορό κατά την αποτέφρωση εισάγονται σε ειδικό σκεύος (τεφροδόχος).

Στη συνέχεια σφραγίζεται η τεφροδόχος και εκτυπώνονται σε αυτήν το ονοματεπώνυμο του θανόντος, ο αριθμός αποτέφρωσης, ο τόπος γέννησής του, η ημερομηνία γέννησης και θανάτου του, η ημέρα, η ώρα και ο τόπος της αποτέφρωσης.

Σχετικά:

Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ). Πιστοποιητικό και αριθμός αποτέφρωσης